Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σειρά απο συμβουλές που θα σας βοηθήσουνε να επιλέξετε σπίτι.

1. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Για την αγορά ακινήτου θα πρέπει να δικαιολογήσετε τα χρήματα με τα οποία θα το αγοράσετε. Το γνωστό Πόθεν Έσχες. Έτσι σαν πρώτη σας κίνηση πριν αρχίσετε την αναζήτηση ακινήτου θα πρέπει να είναι η ερώτηση στον λογιστή σας του ποσού που μπορείτε να δικαιολογήσετε για την αγορά ακινήτου .
Δεν έχει νόημα να κοιτάζετε ακίνητα 200.000 Ευρώ αν το πόθεν έσχες σας δικαιολογεί 40.000 Ευρώ για αγορά .Αν σκέφτεστε οτι θα μου δώσει ο γονέας μου τα υπόλοιπα χρήματα τότε να ξέρετε οτι μπορεί ο γονέας σας να σας δώσει τα χρήματα αλλά αυτό φορολογείται με 10% επι του ποσού δωρεάς, δηλαδή αν σας δωρίσει 100.000 Ευρώ απο αυτά θα πληρώσετε 100.000 x 10% = 10.000 Ευρώ φόρο στο κράτος.

Υπενθυμίζουμε οτι προσφάτως κατατέθηκε τροπολογία η οποία ορίζει Πόθεν Έσχες στην εμπορική αξία του ακινήτου.
Παράδειγμα μια οικογένεια θέλει να αγοράσει σπίτι που η αντικειμενική αξία ειναι 200.000 ευρώ , αλλά ο πωλητής του, το πουλάει 100.000 ευρώ, πλέον το πόθεν έσχες θα τρέξει πάνω στην τιμή πώλησης 100.000 ευρώ και η οποία θα αναγραφεί στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ.
Βλέπε σχετικό άρθρο : Πόθεν έσχες στην εμπορική αξία του ακινήτου.
Φυσικά δεν μπορείτε να βάλετε για ενα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 Ευρώ εμπορική αξία 40.000 Ευρώ στο συμβόλαιο ώστε να καλυφθείτε απο το πόθεν έσχες γιατι σε τέτοιες αποκλίνουσες περιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρξει έλεγχος απο την εφορία.

2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Θα πρέπει να σκεφτείτε σε ποια περιοχή θέλετε να αγοράσετε το ακίνητο που επιθυμείτε .
Αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την απόσταση που χρειάζετε να φτάσετε στην δουλειά σας, την απόσταση απο παιδικό-σχολεία που θα πρέπει να καλύψετε για να πηγαίνετε τα παιδιά σας καθώς και μια σειρά απο άλλους προσωπικούς λόγους που ενδεχομένως να έχετε. Αν σκέφτεστε πχ. να αγοράσετε ενα σπίτι περίπου 10 Km μακριά απο την πόλη σκεφτείτε οτι οταν μεγαλώσουνε τα παιδιά σας θα πρέπει να κάνετε την απόσταση απο την περιοχή στο κέντρο της πόλης ίσως και παραπάνω απο 1 φορά την ημέρα, κατι που ίσως θα ειναι δαπανηρό.

Αν πρόκειτε για επένδυση, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν το ακίνητο αυτό ειναι σε περιοχή υψηλής ζήτησης απο φοιτητές-επιχειρηματίες ωστε να μπορείτε να το ενοικιάσετε εύκολα και να κάνετε απόσβεση τα χρήματα αγοράς και να περάσετε σε κερδοφορία.

3. ΕΙΔΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Αποφασίστε τι ακίνητο θέλετε να αγοράσετε. Με 2 δωμάτια ή 3 δωμάτια , με αποθήκη ή χωρίς, με πάρκινγκ ή οχι , οικόπεδο ή έτοιμο ακίνητο, καθορίστε τα κριτήρια αυτά και τότε αναζητήστε το ακίνητο που θέλετε. Μην μπείτε στην διαδικασία να δείτε σπίτια που δεν πληρούν τα κριτήρια σας μιας και σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανόν είναι να χάσετε τον χρόνο σας .

4. ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Αποφασίστε τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά ακινήτου και καθορίστε το μέγιστο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, μην ξεχνάτε οτι σαν αγοραστής θα πρέπει να υπολογίσετε πέραν του κόστους αγοράς ακινήτου και μια σειρά απο άλλα έξοδα όπως συμβολαιογραφικά, φόρο, μεσιτικά...
Διαβάστε περισσότερα για τα εξοδα αγοράς ακινήτου στο άρθρο : Αγορά Ακινήτου: Τι θα πληρώσω?

5. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΣΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ή ΟΧΙ?

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ενα μεσιτικό γραφείο, για την ανεύρεση του ακινήτου που θέλετε . Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναφέρετε όλα τα παραπάνω ώστε το μεσιτικό γραφείο να σας προτείνει μια σειρά απο επιλογές στις οποίες πληρούν τα κριτήρια σας.
Γνωρίζετε οτι απο την στιγμή που θα απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να υπολογίσετε στα έξοδα αγοράς του ακινήτου και την μεσιτική αμοιβή , διαβάστε περισσότερα για την μεσιτικη αμοιβή στο άρθρο : Μεσιτική Αμοιβή

Πλέον τα σύγχρονα μεσιτικά γραφεία διαθέτουνε οργανωμένα sites όπου μπορείτε να δείτε με όλες τις λεπτομέρειες τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, καθώς και φωτογραφίες και video αυτών , έτσι καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα στο site του μεσιτικού γραφείου για τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν και να σημειώσετε τους κωδικούς των ακινήτων ώστε να βοηθήσετε το μεσιτικό γραφείο στην στοχοποίηση του ακινήτου προτίμησης σας.

Μερικά απο τα πλεονεκτήματα επιλογής μεσιτικού γραφείου για την ανεύρεση του ακινήτου που θέλετε ειναι :

Α. Το μεσιτικό γραφείο με την εμπειρία που κατέχει μπορεί να διαπραγματευτεί την τελική τιμή με μεγαλύτερη ευχέρεια και να μειώσει το κόστος ώστε τουλάχιστον να καλύψει την μεσιτική αμοιβή .
Β. Αποφεύγετε κάθε τριβή με τον ιδιοκτήτη μιας και οι παρατηρήσεις - αναφορά μειονεκτημάτων που θέλετε να τονίσετε στον ιδιοκτήτη ώστε να καταφέρετε μια μείωση τιμής μπορεί να αποβεί προσβλητική και να επέλθει μια οριστική ρήξη μεταξύ σας. Ο έμπειρος μεσίτης γνωρίζει τους κανόνες μιας σωστής διαπραγμάτευσης ώστε να αποβεί υπερ σας .
Γ. Το μεσιτικό γραφείο θα σας καθοδηγήσει πλήρως σε όλη την διαδικασία αγοράς προφυλάσσοντας σας με κάθε τρόπο απο μια εσφαλμένη κίνηση που μπορεί να σας κοστίσει μελλοντικά .


Η αγορά ακινήτου ειναι μια σοβαρή υπόθεση , δείτε την προσεκτικά και απευθυνθείτε σε επαγγελματίες.

Copyright © House4You.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Μοναδική περίπτωση αναδημοσίευσης του παρόντος με την συγκατάθεση του εκδότη και την αναφορά του House4You.gr σαν αναφερόμενος ιστότοπος με url.